Particulieren veroveren hotelmarkt

De particuliere verhuur van kamers of appartementen via het onlineplatform Airbnb stijgt spectaculair in ons land. Het aanbod in Brussel is op amper een jaar gestegen van 1.100 naar 2.100 logementen, meldt Airbnb. Voor heel België gaat het om ruim een verdubbeling, tot 3.500 logementen (Bloomberg).

Ook in Brugge, Antwerpen en Gent wint de verhuursite snel aan populariteit, met telkens ettelijke honderden kamers in het aanbod.De verhuurders zijn niet-professionelen die een centje bij willen verdienen.

De Brusselse hotelfederatie BHA waarschuwt dat de verhuur via platformen als Airbnb proporties aanneemt die de traditionele hotellerie ontwrichten. ‘Deze anarchistische ‘parahotellerie’ in de grijze zone heeft een industriële omvang aangenomen’, zegt secretaris-generaal Rodolphe Van Weyenbergh. ‘In het Brussels Gewest worden 5.000 kamers verhuurd in die flou artistique. Dat is nog een voorzichtige, wellicht verouderde schatting. Daartegenover staan 17.000 officiële hotelkamers.’ De recente klim van Airbnb doet vermoeden dat al zowat een kwart van de kamers in de hoofdstad wordt aangeboden door amateur-verhuurders. Wie via Airbnb een Brusselse kamer boekt, betaalt geen toeristenbelasting. Volgens de hotelfederatie lopen de lokale overheden zo inkomsten mis. Het Brussels Gewest werkt aan een ordonnantie die ook de particulieren regels oplegt voor brandveiligheid, hygiëne en belastingen. De hotelfederatie hoopt dat die regels nog dit jaar van kracht worden. Berlijn en Parijs hebben de verhuur door particulieren al aan banden gelegd. Amsterdam is soepeler.

Airbnb is amper zes jaar geleden opgericht door drie Amerikaanse whizzkids. De verhuurwebsite biedt wereldwijd 600.000 logementen aan en wordt op 10 miljard dollar gewaardeerd, zo blijkt uit de nakende beursgang.

Bron: detijd.be – 22/03/2014

AirbnbCategorieën:Diverse, OTA's, Verkoop kanalen

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: