Horeca Vlaanderen: Beter toezicht op alternatief logiesaanbod is goede zaak

HorecaVlaanderen-logoPersbericht

18 april 2014

 

Beter toezicht op alternatief logiesaanbod is goede zaak

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’

 

Horeca Vlaanderen is tevreden dat de overheid strenger zal toezien op de alternatieve verblijfsvormen. Alle  verblijfsaccomodaties die op de markt worden aangeboden moeten in regel zijn met de wetten en normen van, onder andere, het Logiesdecreet. Aanbieders als Airbnb werken tot op heden niet conform de wet.  Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen, reageert: “We hebben geen enkel probleem met nieuwe logiesvormen, maar ze moeten zich wel naar de wet schikken. Vanaf nu zullen alle logiesverstrekkers gevraagd worden zich gratis aan te melden, en zich in orde te stellen met de regelgeving betreffende bijvoorbeeld brandveiligheid. Dat is toch niet onoverkomelijk? Voor ons is het de logica zelve.”

 

“Hoe breder en diverser het logiesaanbod, hoe groter de aantrekkingskracht en de toeristische uitstraling”, aldus Danny van Assche. “Maar iedereen moet wel volgens dezelfde regels spelen. Of je nu een vergoeding vraagt of het logies gratis aanbiedt, is naast de kwestie. Wie zich op de markt begeeft moet voldoen aan de opgelegde reglementering. De commerciële aanbieders, zoals Airbnb, zijn verplicht om hun inkomsten aan te geven en dus ook belastingen en btw te betalen. Daarnaast zijn er verplichtingen inzake brandveiligheid, hygiënewetgeving, verzekeringen, auteursrechten en taksen. Ook de reguliere aanbieders, de hotels en de B&B’s, moeten daaraan voldoen. ”

Het is volgens de beroepsvereniging hoog tijd dat er beter wordt toegezien op de naleving van de regels bij de alternatieve logies. Deze zijn de laatste jaren booming business. In Barcelona is het aanbod van Airbnb gelijk aan 56 procent van het aanbod van de hotelkamers, in Amsterdam is dit 28 procent. “Elke verrijking van het aanbod is welkom, maar wel onder dezelfde voorwaarden. Gelijke monniken, gelijke kappen”, besluit Danny van Assche.

Met vriendelijke groeten

 

Gerrit Budts

Pers -en Communicatieverantwoordelijke Horeca Vlaanderen

Anspachlaan 111b4, 1000 Brussel

GSM: 0479/ 732 893

 

www.horecavlaanderen.be

 Categorieën:Horeca, Verkoop kanalen

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: