De overdracht van de exploitatie van de regionale luchthavens Antwerpen en Oostende van Vlaanderen naar Egis Projects, onderdeel van de Franse engineering-groep Egis (Guyancourt), is nog steeds niet rond. Dat had normaliter op 1 februari j.l. het geval moeten zijn. Heel onlangs beraadde het crisiscomité van Egis Projects zich over het dossier. Nog tot 19 juli aanstaande kunnen zowel Egis Projects als de Vlaamse overheid onder het aangegane akkoord uit zonder financiële compensaties. De opstartkosten voor Egis lopen intussen op tot 2,3 miljoen euro. Zowel in Antwerpen als Oostende deden zich sindsdien nieuwe ontwikkelingen voor die een ander licht op het dossier werpen. Rond deze tijd buigt Egis Projects zich intern over een bijgestuurd business-plan.
Marcel Buelens, ceo LEM Antwerpen & Ostend & Bruges Airport aan het woord:
Op 18 juli 2013 tekende Egis Projects met de Vlaamse overheid een concessie-overeenkomst voor de luchthavens van Antwerpen en Oostende. Egis Projects is onderdeel van de Franse engineering-groep Egis die voor 75% in handen van de Franse overheidsinstelling Groupe Caisse des Dépôts is. Met de overname van Sofréavia eind 2006 versterkte Egis zijn positie op de markt van de luchttransport-engineering en de uitbating van luchthavens. Vandaag baat Egis Airport Operations veertien luchthavens wereldwijd uit, waaronder straks (misschien?, nvdr.) ook de luchthavens van Antwerpen en Oostende. De luchthaven Viracopos in het Braziliaanse Campinas is de grootste luchthaven die het bedrijf in uitbating heeft. Vorig jaar transiteerden er een kleine 10 miljoen passagiers.
Europa
Dat de met Vlaanderen gesloten concessie-overeenkomst nog steeds niet in de praktijk werd omgezet, heeft deels met Europa te maken. Zo tekent de Europese Commissie bezwaar aan bij de opsplitsing LOM/LEM (Lokale OntwikkelingsMaatschappij/Lokale ExploitatieMaatschappij). Binnen die constellatie blijft de LOM, dat geen commerciële activiteiten ontplooit, verantwoordelijk voor de onderhoudskosten van de infrastructuur van de regionale luchthavens die eigendom van de Vlaamse overheid blijft. En dat beschouwt Europa als een vorm van overheidsbetoelaging. De LEM is huurder.
“Vreemd,” vindt Marcel Buelens, “als men een huis huurt moet de eigenaar toch ook instaan voor de grote onderhoudskosten”. Ironisch detail: in wezen had Vlaanderen bij Europa geen melding van financiering van de onderhoudswerken te hoeven doen. Noch Antwerpen, noch Oostende halen daarvoor het minimum aantal passagiers. Hetzelfde wat het vrachtvolume betreft. Marcel Buelens acht het probleem met de Europese Commissie niet als “onoverbrugbaar”.
Lokale situaties veranderd en ontoelaatbaar tijdverlies
Waarmee de ceo aangeeft dat de kern van het probleem in Vlaanderen zelf dient gezocht. Zo werkt de kandidaat-luchthavenexploitant al nagenoeg een jaar heel nauw samen met de luchthavendirectie van Antwerpen. In Oostende is dat helemaal niet het geval. Als klap op de vuurpijl verloor de luchthaven van Oostende zopas met de Nigeriaanse cargomaatschappij ANA zijn grootste vrachtklant ten voordele van Bierset. “ANA was goed voor een omzet van 850.000 euro op jaarbasis of nagenoeg 70% van het totale cargo-volume in Oostende. Op basis van een concessie van 25 jaar, betekent dit dat Egis Projects, zonder indexaties en eventuele groei, een kleine 24 miljoen euro door de neus krijgt geboord,” aldus Buelens.
De passagierstrafiek in Oostende wordt goeddeels gegenereerd door één loyale airline, Jetairfly. Maar ook hier zijn de groeicijfers niet vergelijkbaar met de toename van de passagiersaantallen in andere luchthavens (lees: Zaventem..). “Wellicht zijn daar goede redenen voor,” zo klinkt het.
Kortom, Egis Projects overwoog sterk om de luchthavenconcessie voor Oostende te laten voor wat ze was. Alleen blijkt het voor de Vlaamse overheid heel erg moeilijk om de uitbatingsconcessies van de regionale luchthavens Antwerpen en Oostende van elkaar los te koppelen. Er is een eenduidig luchtvaartbeleid voor beide nodig. Ook voor het personeel op beide luchthavens is het stilaan tijd voor duidelijkheid, aldus de ceo. “Vorig jaar hebben deze mensen gekozen om tot de LEM toe te treden. De onderhandelingen met de sociale partners werden afgerond. Egis krijgt heel veel vragen van de medewerkers maar moet heel vaak het antwoord schuldig blijven,” heet het.
In Antwerpen zette bmi regional inmiddels zijn verbinding op Manchester stop en blijft het afwachten in hoeverre flybe met zijn nieuwe verbinding op Londen-Southend het passagiersverlies zal weten te compenseren. Ook de sterke reputatie van de luchthaven van Antwerpen op opleidingsvlak dreigt een fikse deuk te krijgen nu het aantal toegestane scholingsvluchten gefaseerd van 17.000 in 2013 tot 12.000 in 2015 en later zelfs tot 8.000 wordt herleid. Toch heeft Buelens er een goed oog in.
“Momenteel liggen bij een tiental regionale luchtvaarmaatschappijen mogelijke nieuwe verbindingen ter studie vanuit Antwerpen naar onder meer Berlijn, Genève, Zürich, Hamburg, München, Liverpool, Farnborough en Manchester. Een ander project in voorbereiding zou 85.000 passagiers op jaarbasis kunnen opleveren terwijl een bedrijf een bestelling plaatste voor Bombardier C-series-vliegtuigen die mogelijk tussen Antwerpen en Tel-Aviv zouden kunnen worden ingelegd,” aldus de ceo.
Wat Buelens meest zorgen baart is evenwel het geleden tijdverlies. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels hun vliegschema’s voor het najaar klaar. Ook voor de planning zomer 2015 dringt de tijd.
Hertekend business-plan
Straks krijgt het risico-comité van de Egis Group een hertekend business-plan voor de uitbating van de luchthavens Antwerpen en Oostende ter studie. De opstartkosten voor Egis Project bedragen intussen 2,3 miljoen euro. Bovendien zou de Franse uitbater bereid moeten zijn om in eerstkomende vijf jaar nog eens 6 miljoen euro te slikken door o.a. het verlies van ANA in Oostende. In zijn concessie-overeenkomsten verbond Egis Projects zich bovendien nog eens tot 8,5 miljoen euro investeringen in de twee regionale luchthavens. Of die 17 miljoen euro door de kandidaat-uitbater nog als aanvaardbaar wordt beschouwd, zal straks moeten blijken.
Vanuit zijn engineering-expertise blijft België echter een interessante markt voor de Egis-groep. Vraag is derhalve of de groep die belangen niet zal geschaad zien indien hij zich wegtrekt uit een weliswaar heikel luchthavendossier in een Europees buurland.
Bron: dVO – dd 16/06/2014
Categorieën:Bereikbaarheid, Luchthaven
Geef een reactie