Annulering & non-restitutieboeking via creditcard

creditcardSommige klanten proberen via hun creditcardmaatschappij een charge back te claimen wanneer het hotel de annulatie voor 100% aanrekent. Bijvoorbeeld bij non-restitutieboekingen …

Stappen van Charge Back procedure
Bij een chargeback-procedure draait de consument de creditcard betaling terug. De handelaar moet dan door middel van aanvullend bewijsmateriaal, binnen bepaalde tijd, duidelijk maken dat de consument in kwestie wel opdracht heeft gegeven voor de betaling. Als de handelaar onvoldoende aannemelijk kan maken dat de consument het verblijf heeft geboekt (bv. bij telefonische reservatie) wordt de betaling op kosten van de  handelaar teruggedraaid. Omdat de chargeback procedure de nodige menselijke handelingen vergt, kunnen de kosten hiervan worden doorgerekend. Daarnaast dient een handelaar ervoor te zorgen dat het totaal aantal chargebacks een bepaald percentage niet overschrijdt. Gebeurt dit wel dan kunnen er extra kosten (“fines”) in rekening worden gebracht door de creditcardmaatschappij. Bij herhaaldelijke overschrijding van het toelaatbare chargeback percentage kan de creditcardmaatschappij de overeenkomst met de desbetreffende handelaar opzeggen. Het is dus van groot belang om bij een telefonische reservatie steeds de klant schriftelijk te bevestigen en nog beter de klant via een beveiligd formulier zijn creditcard gegevens te laten bevestigen. (via Cubilis : knop reserveer – vraag creditcard gegevens aan klant aanvinken – E-mail versturen naar klant aanvinken)

ATOS

Wij informeerden bij Atos over hun politiek omtrent annuleringskosten (andere creditcardmaatschappijen kunnen mogelijks hiervan afwijken): “De klant reserveert bij het hotel en gaat akkoord met de voorwaarden vermeld in de reservatie (= een contract tussen het hotel en de klant).  Als het hotel beslist de klant niet terug te betalen bij een annulering van een reservatie die aangeeft dat de annulatiekosten 100% zijn, dan zal Atos bij een eventueel protest van de klant niet tussenkomen.”

Duidelijke voorwaarden bij het innen van 100% kosten!
De annuleringsvoorwaarden moeten ten alle tijde duidelijk omschreven zijn bij reservering. De voorwaarden zijn geldig wanneer de klant het verblijf op voorhand betaalt. Bij een annulering van een reservatie waarbij de klant normaal op het eind van zijn verblijf zou betalen, dient steeds het volledige bedrag gereserveerd te worden op de kaart van de klant. Opgelet: dit vervalt na 2 weken en dient opnieuw herhaald te worden indien nodig. Op deze manier ben je bijna altijd zeker van je geld indien de klant annuleert binnen een periode waarbij er annuleringskosten mogen aangerekend worden.

 

 

 

 

 Categorieën:Archief, Tips & Tricks

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. De praktijk verschilt vaak van de theorie…

    Wij merken steevast dat we aan het kortste eind trekken wanneer we een chargeback ontvangen.
    – Ofwel zet de bank ons voor voldongen feiten en is de terugbetaling reeds voldaan.
    – Ofwel krijgen we een smoes dat een of ander document ontbreekt in het dossier.

    Helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: