Brugge dooft kerstverlichting vroeger

Kestwensbos JoeFM

Foto Proot – Kerstwensbos JOE FM

Brugge doet inspanningen uit solidariteit met de gemeenten waar de elektriciteit in de komende winter dreigt uit te vallen en gaat toch besparen op feestverlichting tijdens de kerstperiode. De kerstverlichting gaat ’s avonds een uurtje vroeger uit en ook ’s ochtends tijdens weekdagen zal het niet branden  m.a.w. de lichten doven op weekdagen om 23 uur (i.p.v middernacht)  en in het weekend om 24 uur (i.p.v. 1 uur).  Alleen in het weekend gaat de feestverlichting ook ’s ochtends aan.

“Zeker nu er mogelijk energieschaarste dreigt, moeten we als grootstad toch een inspanning doen om energiezuiniger om te springen met onze kerstverlichting. Daarom gaan we de verlichting 92 uren minder laten branden dan vorig jaar en besparen we 1.472 kilowattuur..”, zegt schepen Hilde Decleer (CD&V). Het totale vermogen van de feestverlichting in Brugge komt neer op 16 kilowatt per uur. Dat lage verbruik is te danken aan de omschakeling naar led-verlichting. “Daar is de voorbije jaren hard op gehamerd en in geïnvesteerd. We zijn nu nog in volle onderhandeling met Joe FM, om hun Kerstwensenbos in het Koning Albert I-park wat energiezuiniger te maken. Ook de verlichting van het reuzenrad zal met energievriendelijkere leds gebeuren”, aldus Decleer.

Volgens burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) zijn de grootste energieverbruikers de ijspiste en de ijssculpturen. “Maar net die twee publiekstrekkers verbruiken minder energie als de temperatuur daalt. We zullen dus minder energie verbruiken op de meest kritieke momenten van schaarste. Ik toon me solidair met de burgemeesters van onze buurgemeenten. We hebben afspraken gemaakt om samen te besparen tijdens de koudste periodes.” In onze regio zijn Zedelgem, Beernem, Jabbeke en Oostkamp, en in mindere mate Brugge en Zuienkerke bedreigd.

Bronnen: HLN – 15.10.14 & Het Nieuwsblad – 15.10.14

 Categorieën:Archief

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: