Je eigen ‘hotel’? Fiscus kijkt mee!

AirbnbVia Airbnb kan iedereen, overal ter wereld, een kamer, appartement of huis aanbieden voor een kort of langer verblijf. Met enkele drukken op het toetsenbord en enkele foto’s kan je dus ook zelf een eigen ‘hotel’ beginnen bij je thuis. Maar let op, de fiscus én andere controleurs kijken mee.

Het succes van Airbnb is haast niet bij te houden. In enkele jaren tijd is de website razend populair geworden bij toeristen en andere reizigers van over de hele wereld. Tegelijk is ook het aanbod bijna exponentieel omhoog gegaan. Parijs is de koploper: daar zijn nu al 40.000 kamers of panden die je via de site kan boeken. Ook in België stijgt het aanbod maand na maand. Bij ons zijn er nu al zo’n 5.000 AIRBNB-ADRESSEN. Het geheim van dat succes is dat je rechtstreeks huurt bij iemand die zijn appartement of huis daarvoor ter beschikking stelt. Geen standaard hotelkamer dus, maar een appartement of huis waar gewoon iemand in woont. En waarover je, via de website, ook de waardering van andere gebruikers kan vinden.

Hoe ga je te werk?

Inschrijven bij Airbnb is gratis en kost weinig moeite. Op vele plaatsen biedt de organisatie ook gratis een fotograaf aan die de kamers of je huis in beeld brengt. Dan is het wachten op gasten. Je kan zelf bepalen welke boekingen je aanvaardt en welke niet. Airbnb regelt met hen de betaling en stort dat dan aan je door. Voor die service rekent het 3% COMMISSIE per boeking aan. Aan de gasten zelf rekent de site ook nog eens tussen de 6 en de 12% commissie aan.

Heb je een vergunning nodig?

De drempel ligt dus bijzonder laag om gasten te ontvangen, maar toch kan je je best eerst helemaal in orde brengen.

In Vlaanderen moet iedereen die toeristen ontvangt en dat promoot of bekendmaakt aan anderen (zoals via Airbnb), dat melden bij de dienst Toeristische Vergunningen. Wie maximaal twee kamers of maximaal acht slaapplaatsen te huur stelt, moet dat gewoon melden.

Wie meer kamers verhuurt of aan meer toeristen verhuurt, moet eerst een vergunning aanvragen.

Je moet ook zorgen dat je huis of kamers veilig zijn. Zo zijn er strikte regels voor de brandveiligheid. In je huis moet een brandblusapparaat hangen en moet je evacuatiewegen aanduiden. Daarnaast zijn er ook regels voor netheid en hygiëne.

Onoverkomelijk is dat niet, maar het kan wel een kleine investering vragen. Controles zijn altijd mogelijk. Wie niet in orde is, riskeert BOETES VAN 250 TOT 25.000 EURO.

Moet je belasting betalen?

Hoeveel je vraagt per nacht en per kamer kan je zelf beslissen, maar die inkomsten worden ook belast. Airbnb is niet alleen een relatief nieuwe inkomstenbron, het is ook bijzonder moeilijk te controleren. Maar de fiscus is duidelijk: de inkomsten uit Airbnbactiviteiten zijn gelijkgesteld met de inkomsten uit de verhuur van gastenkamers of vakantiewoningen.

Hoe en op welke manier je belast wordt, is vaak heel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Grosso modo is de regeling verschillend voor als je naast het gewoon verhuren van je gastenkamer ook diensten aanbiedt – zoals het geven van een ontbijt. Wanneer je die diensten aanbiedt, moet je je vestigen als zelfstandige en wordt het een beroepsactiviteit.

Verhuur je enkel je kamer of je huis, dan is dat niet nodig. Dan wordt je (extra) belast via de onroerende voorheffing.

Wat met andere toevallige inkomsten?

Niet alleen de inkomsten van een bed dat je sporadisch verhuurt via Airbnb, liggen (voorlopig) in een grijze zone. Hetzelfde geldt voor andere toevallige inkomsten. Stel bijvoorbeeld dat de sla-oogst in je moestuin dit jaar uitzonderlijk groot is. Nadat ook je familie en vrienden de gratis slakroppen hun oren uitkomen, heb je nog een berg sla over en je verkoopt die uiteindelijk aan de plaatselijke groentewinkel. Dat inkomen moet je aangeven onder de rubriek Diverse Inkomsten en daar betaal je dan 33% belastingen op. Maar vanaf het moment dat die inkomsten niet meer occasioneel zijn – als je bijvoorbeeld elk jaar je sla aan de groentewinkel verkoopt -, moet je je als zelfstandige aansluiten.

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Het Laatste Nieuws* – 21 Mar. 2015Categorieën:Brandveiligheid, Verzekering, Wetgeving

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: