Woordje van onze Voorzitter

Beste collega’s,

 

Zoals jullie allicht al weten hebben Katrien en ik het Hotel Prinsenhof verkocht. 20 jaar, waarvan 12 als voorzitter, heb ik me ingezet voor de sector die me steeds nauw aan m’n hart zal liggen. Dank U collega’s voor het vertrouwen die ik van jullie mocht krijgen in de voorbije jaren.

Waar ligt de oorsprong van de vzw Hotels regio Brugge?

20 jaar geleden was er noot aan een platform waar hoteliers met elkaar konden overleggen over verschillende onderwerpen.

Destijds was er een grote afstand tussen de familiale en de ketenhotels, het leken wel 2 werelden tot een aantal hoteliers besloten de koppen bij elkaar te steken, wijlen Tom Allewaert, Michel Maertens, Johan Creytens en Tijl Waelput.

Snel kwamen ze tot een samenstelling van een bestuur die een mooi evenwicht gaf van de sector.

Dit resulteerde tot een opbouwende samenwerking tussen de verschillende soorten hotels. Elk leerde van elkaar en leerde ook elkaars bezorgdheid.

Zo kregen de familiale hotels snel inzicht hoe belangrijk gedetailleerd cijferwerk wel is en kregen we het Hotelrapport en kregen de ketenhotels te zien hoe belangrijk de multitasking binnen een familiaal bedrijf is alsook de complexiteit die dit met zich meebrengt. Kortom we werden een grote familie.

Maar een professionele familie waar we als vzw samen met Horeca Vorming verschillende cursussen organiseerden zoals Klantvriendelijk onthaal, klachtenbehandeling, yield management, brandveiligheid, EHBO enz.

We werden HET aanspreekpunt voor het stadsbestuur en andere officiële instanties, tenslotte staan we voor de belangen van de sector.

Onze heel eerste vraag naar de stad toe was om naast Toerisme Brugge en zijn directeur ook een Toerisme Manager te krijgen die een duidelijk parcours voor het toeristisch beleid van de stad zou uittekenen.

Die kregen we ook nog onder het kabinet van Schepen van Toerisme Hilde Decleer.

Dieter Dewulf had zijn sporen verdiend in het project Brugge 2002, Europese Culturele hoofdstad van Europa. En …. Hij is er nog steeds!

De wintercampagne ‘Winter in Brugge’ heeft ook z’n oorsprong bij de vzw Hotels regio Brugge gekend. We stelden vast dat er heel wat beschikbaarheid was tijdens de winterperiode en dat we die op een of andere manier moesten invullen.

Winter in Brugge werd door Dieter uitgewerkt en samen met de stad financierde de vzw 3 jaar lang de campagne die overigens geen windeieren heeft gelegd.

Bereikbaarheid en ontsluiting van onze bestemming werd een belangrijk punt.

Hoe makkelijker een bezoeker zich kan verplaatsen hoe meer kans je maakt die op de bestemming te krijgen.

Spoor, lucht en busvervoer moesten aangepakt worden.

We hebben en blijven talrijke pogingen ondernemen voor het luchtvervoer alhoewel dit geen gemakkelijke oefening blijkt te zijn.

Maar we hebben dank zij de medewerking van verschillende politieke spelers in onze stad een prima treinverbinding gekregen naar de luchthaven!

Een goede busverbinding naar Brussels South blijkt een succes alsook een steeds groeiend aanbod van het internationaal busnetwerk naar onze stad.

Terug werd de vzw Hotels gehoord door het stadbestuur.

Naast de bereikbaarheid waren we reeds lang vragende partij om meer congressen naar de stad te halen, hiervoor moesten we een congrescentrum voor kunnen uitbouwen. Samen met het stadsbestuur onder impuls van toenmalig Schepen van Financiën, Boudewijn Laloo, zijn we tot een hele mooie overéénkomst gekomen waarvan we het resultaat binnen een paar jaar zullen mogen bewonderen.

De Van Eyck en Memlinc tentoonstelling bleef bij velen nazinderen, ook dit hebben we telkens bij de stad aangekaart. De nood aan een grote tentoonstellingsruimte om dergelijke tentoonstellingen te organiseren werd opgelost met de ontwikkeling van een Museumhall. Nu is er onze vurige vraag naar de uitwerking van de eerste tentoonstelling met Internationale uitstraling zoals Memlinc en Van Eyck!

Reeds een paar jaar zijn we als sector vragende partij voor vernieuwing van het winter/kerstgebeuren in Brugge.

Dit jaar werd een inhaalbeweging uitgevoerd waar we tal van toekomst mogelijkheden zien.

Het hotelrapport zoals we die kenden is er niet meer door tijdsgebrek van de bevoegde professor en hoge school. Maar we zetten deze verder op eigen initiatief.

We waren ook vragen partij voor een lichtfestival met videomapping, die kwam er jammer genoeg niet maar toch wordt er met licht gewerkt in deze donkere maanden met het lichtparcours voor Winter Glow.

In 2019 mochten we een nieuw stadsbestuur verwelkomen, waar we trouwens een uitstekend contact mee hebben.

Na 6 jaar hebben we terug een schepen voor Toerisme die meer dan noodzakelijk was.

Er is overleg met de sector op alle vlak.

De beleidsnota van toerisme is hier het mooiste voorbeeld van.

We waren hier zeer nauw bij betrokken en uiteindelijk blijkt dat het stadsbestuur de nota goedgekeurd heeft met de nadrukkelijke focus op verblijfstoerisme!

Nogmaals mijn vurige oproep naar jullie allen: Blijf samenwerken doe het voor de sector, de bestemming, we worden er allemaal beter van!

 Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: