RPR moet anders vermeld worden!

De gerechtelijke hervorming heeft onrechtstreeks ook gevolgen voor de verplichte vermelding van het zogenaamde ‘RPR’ op uw facturen. Wat wijzigt er nu precies…

Wat is dat RPR?
Dat is kortweg de afkorting van ‘rechtspersonenregister’. De plaats die na dit ‘RPR’ vermeld wordt, geeft dan in feite aan onder welk gerechtelijk arrondissement een rechtspersoon, bv. uw vennootschap valt. Staat er m.a.w. op uw facturen ‘RPR Brugge’, dan weet iedereen dat uw vennootschap ressorteert onder de bevoegdheid van de rechtbank van koophandel te Brugge.

Als eenmanszaak dus niet vermelden?
Neen, inderdaad, alleen vennootschappen hebben zo’n RPR. Als eenmanszaak is het wel steeds van belang om uw woonplaats of domicilieadres te vermelden, want dat bepaalt de rechtbank waaronder u valt.

Andere indeling rechtbanken van koophandel!
Sinds 1 april 2014 zijn de gerechtelijke arrondissementen inderdaad hervormd en bijgevolg dus ook de rechtbanken van koophandel. Die laatste zijn sindsdien in hoofdzaak georganiseerd volgens de vijf hoven van beroep: Antwerpen, Gent, Brussel, Luik en Bergen. Daarnaast zijn er nog drie afzonderlijke rechtbanken van koophandel: in Leuven, Nijvel en Eupen. De voorheen bestaande zittingsplaatsen, zoals bv. Brugge blijven wel behouden, maar worden afdelingen van de nieuwe grotere rechtbanken van koophandel.

Concreet
Het RPR op uw facturen moet thans uitgebreid worden. Zo moet de rechtbank van koophandel eerst vermeld worden en vervolgens, indien aanwezig, de afdeling onder die rechtbank. De vroegere vermelding ‘RPR Brugge’ moet nu dus vervangen worden door ‘RPR Gent, afdeling Brugge’. De rechtbanken van koophandel van Leuven, Nijvel en Eupen hebben wel geen diverse afdelingen meer.

Voorgedrukt briefpapier weggooien?
Neen, zo drastisch moet u niet te werk gaan. Wel voegt u op uw oud briefpapier het best de nieuwe correcte vermelding toe, bv. in een extra kader of met een sticker.

Bron: tips & advies ondernemersdatabank

papierbergCategorieën:Archief, Documenten, Wetgeving

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: